Det du trenger å vite om moderne TV-er

Vi hjelper deg med å forstå litt mer om moderne TV-er. Vi forklarer enkelt og tydelig fagord du kan møte i butikken når du skal handle ny TV, og gir det tips og triks for når du først har gått til innkjøp.

TV-en har vært en sentral del av våre hjem i flere tiår, og teknologien har utviklet seg betydelig siden de første apparatene kom på markedet. Fra å være en enkel boks som mottok analoge signaler, har moderne TV-er blitt avanserte underholdningssystemer med en rekke funksjoner og muligheter. I denne artikkelen skal vi se nærmere på de viktigste aspektene ved dagens TV-teknologi. Vi håper dette vil hjelpe deg både i å forstå hva du faktisk kjøper når du kjøper en TV, litt om ordene du kommer til å høre i butikken, og ikke minst tips og triks for hvordan du kan utnytte TV-en mest mulig.

Er du på jakt etter noe spesifikt?

Skjermteknologi: LCD, LED, OLED, og QLED

Skjermteknologi er den største endringen mellom dagens TV-er og de som vi en gang hadde. Effektiviseringen av skjermene er årsaken til at vi nå kan få TV-ver som er 70 tommer, men fortsatt lett å bære. Vi skal ikke snakke så mye om den gamle skjermteknologien i denne artikkelen, men de som i dag er de moderne valgene man har (enda noen av de har i dag blitt gamle de og).

LCD (Liquid Crystal Display): LCD-TV-er var blant de første flatskjermene på markedet. De bruker flytende krystaller belyst av bakgrunnsbelysning for å produsere bilder. Selv om teknologien har blitt forbedret over årene, gir ikke LCD-skjermer like høy kontrast som nyere teknologier.

LED (Light Emitting Diode): LED-TV-er er en videreutvikling av LCD-teknologien, hvor bakgrunnsbelysningen er erstattet med lysdioder. Dette gir bedre lysstyrke og kontrast, samt lavere strømforbruk.

OLED (Organic Light Emitting Diode): OLED-TV-er har organiske dioder som lyser individuelt, noe som gir overlegen bildekvalitet med dypere svartnivåer og høyere kontrast. OLED-skjermer er også tynnere og mer fleksible, noe som muliggjør design med buede skjermer.

QLED (Quantum Dot LED): QLED er en teknologi utviklet av Samsung som bruker kvanteprikker for å forbedre lysstyrken og fargegjengivelsen. QLED-TV-er gir en skarp og lyssterk bildekvalitet, men oppnår ikke helt samme svartnivåer som OLED.

Når du skal kjøpe ny tv, så vil prisen variere veldig basert på teknologien bak. Da er det viktig å vurdere hva du faktisk bruker tven til. Ser du kun nyheter og sport, så vil en LCD skjerm være mer enn god nok. Ser du på filmer, og har et ønske om en så god opplevelse som mulig, så er det verdt å invistere i en QLED skjerm. I de fleste elektronikkbutikker har de kompetanse til å hjelpe med valget basert på budsjett, bruk og hvor tven skal stå.

Oppløsning: HD-Ready, HD, 4K og 8K

Skjermteknologi forbedrer farge og lysstyrke, og påvirker hvordan bildet vises og oppleves. Oppløsning derimot er en av faktorene som bestemmer skarpheten og detaljene i bildet. Har man en større skjerm eller sitter nært skjermen, er det særs viktig med god oppløsing.

HD-Ready - 1280 x 720: Selv om det høres ut som denne tven har HD oppløsning, så har den ikke det. Mange misforstår hva det menes med HD-Ready, men det betyr at når det ble introdusert på markedet, så ville de tvene som er HD-Ready være klare til å motta HD signaler. Standarden den gang var SD (standard definition), og de nye tvene kunne bruke begge signaler, ved å nedskalere HD signalet.\

HD/Full-HD - 1920 x 1080: Dette var standarden i mange år og gir god bildekvalitet for de fleste seerbehov. De fleste tver man kan kjøpe i dag med denne oppløsningen vil ha en begrenset størrelse. TVene vil være budsjettvennelige, og vil fortsatt ha et marked i flere år fremover.

4k/UHD (Ultra High Definition) - 3840 x 2160: TVer med denne oppløsningen har fire ganger så mange piksler som en HD-tv. Dette gir betydelig skarpere bilder, og er ideelt for større skjermer. Er man en filmentusiast eller en gamer, så vil dette være et minstekrav i oppløsning. Har man derimot budsjettet til det, så kan man gå over til 8k.

8k - 7680 x 4320: TVer med denne oppløsningen gir ekstremt detaljerte bilder. Mye innhold som streaming vil ikke utnytte denne oppløsningen fullt ut enda, men om du har en 8k tv, så er du klar for når dette kommer. Dagens generasjon av spillkonsoller går til maks 4k, men dette betyr ikke at du ikke kan bruke en 8k tv til spilling, kun at du ikke får makset ut potensialet til tven før i hvertfall til neste generasjon konsoller.

Tilkoblingsmuligheter

De fleste tver som man kjøper vil ha nok tilganger for folk flest. Har man derimot anlegg, konsoller og annet som de trenger tilkoblet, så kan det derimot være viktig å passe på at man har nok innganger av de man trenger. Har du en eldre TV eller lurer på hvilken innganger man kan finne på en tv, så vil det komme en artikkel som tar dette for seg mer detaljert. I denne seksjonen, så vil vi gå litt igjennom hva som kan være viktig å se etter når man skal kjøpe en ny tv.

De viktigeste inngangene for folk flest vil være HDMI, HDMI Arc, SPDIF (Optisk).

HDMI. HDMI er den mest brukte inngangen, og gjerne den man vil ha et par av. Denne brukes til å koble enheter som trenger å ha bilde på skjerm, som datamasking og spillkonsoller. Det er greit å vite at man har nok til å dekke alle enheter, sånn at man slipper å bytte kabel mellom enheter hver gang man skal bruke noe.

HDMI Arc / eArc. Forskjellen på Arc og vanlig HDMI ligger i navnet Audio Return Channel. Forenklet så kan denne HDMI inngangen sende og motta mer informasjon enn en vanlig HDMI inngang. Denne inngangen er veldig grei å ha om man bruker Lydplanke eller nyeste generasjon av spillkonsoll, ettersom den gir flere funksjoner som ikke vil fungere med en standard HDMI inngang. Kvaliteten på lyden som reiser gjennom denne inngangen er også bedre. ARC er ikke en ny inngang, den kom i 2009, men det betyr ikke at alle tver har denne inngangen, og for mange vil den ikke være nødvendig.

I 2018 kom eArc, som er en oppgradering som bruker HDMI 2.1. Enhanced Audio Return gjør som navnet sier, og kan sende enda bedre lyd og bildekvalitet, uten å miste bildefrekvens. For å gå veldig i dybden på både Arc og eArc, anbefaler vi denne artikkelen

SPDIF (Optisk). Er du en audiofil så vil denne inngangen være viktig. Og er du en audiofil, så trenger du ikke at vi forklarer hvorfor denne er viktig. Denne inngangen bruker optisk teknologi for å sende signaler mellom tv og lydanlegg, og vil være det som gir den absolutt beste lydkvaliteten, da signalet ikke trenger å konverteres eller komprimeres. Med mindre du har et veldig bra lydannlegg, så vil ikke denne nødvendigvis være så viktig for deg. Kabelen som brukes for denne inngangen kalles Toslink.

Smart-TV-funksjoner

I dag vil bortimot alle tver være i en eller annen grad smart. Har du det som kalles en dum tv, kan du også kjøpe en enhet og koble til tvn for å gjøre den smart. Det er deriomot ikke lett å finne dumme tver lenger i butikken om dette er noe man vil kjøpe nytt.

Det som skiller en smart tv fra en dum tv, er funksjonaliteten på tvn. Før ville en tv kunne ta i mot signal, man velger kanaler, og ser på tv. Med smart tv, har man tilgang til apper og internett, noe som gjør at man ofte klarer seg med tvn alene, og trenger ikke andre “bokser” for å se på tv. Den kan kobles direkte til internett med WIFI, og man vil kunne oppdatere programvaren.

Mange nye tver kommer med apper allerede installert, som youtube, netflix og hbo. Du har mulighet til å legge til flere apper for å kunne bruke flere strømmetjenester, sette opp mediebibliotek, sjekke været, eller til og med spille små spill. De fleste vil nok benytte appene til sine favorittstrømmetjenester, og holde seg kun til dette.

Kjøpt ny tv?

Trenger du hjelp med oppsett og installasjon av tv, og kanskje en gjennomgang av funksjonalitet og tvkontroll? Vi har flinke teknikere som kan stille opp hjemme hos deg for å gjøre alt dette for deg. Les mer om vår tjeneste hjelp på stedet, eller bestill hjelp her.